top of page

Doorbreek je clichés en proef de onwaarschijnlijke potentie van focus

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Het écht richten van je aandacht is de meest belangrijke stap die je kan zetten om het leven van je dromen te creëren. Een leven waarin je doet wat je wil doen, waarin je het goede in de mens leert zien en waarin je echt vrij en gelukkig kan zijn. Waarschijnlijk heb je dit al wel eens gehoord en misschien heb je het zelfs zo vaak gehoord dat het een cliché voor je is geworden. Voor jou is deze blog!
Aandacht zien als een cliché kan je beperken de ware potentie ervan te ervaren, stel je zelf er daarom in deze blog weer eens helemaal voor open, alsof je het voor het eerst leest.


Ware aandacht werkt namelijk echt op deze manier. Ware aandacht stelt je instaat te focussen op alles wat je wil om dat vervolgens ook daadwerkelijk te bereiken. Voor mij is dit het kernpunt van alles wat er ook maar geschreven of verteld is over het trainen van je aandacht. En is het niet een geweldig kernpunt?


Aandacht is niet bedoeld om rustig te worden, dat is slechts een side effect, aandacht is bedoeld om de wereld en jezelf een gelukkigere plek te maken. Voor eens en voor altijd.


Een ode aan aandacht

Het is niet mogelijk om aandacht te beschrijven zonder de meest prachtige quote over aandacht te benoemen.


Misschien voel je de quote al aankomen of had je hem in je hoofd toen je aan deze blog begon. Het is een quote die in vele reclames, films, boeken en eigenlijk overal wel eens terug komt. En dit is niet voor niets zo. Het is de zin der zinnen als je er écht, maar dan ook écht mee aan de slag gaat. Je leest het al, het zou wel eens een belangrijke zin kunnen zijn. Kan je de zin daarom eens lezen alsof je hem voor het eerst leest? Kan je de cliché vol verwondering, openheid en ruimte tot je nemen?


Zo nee probeer het dan toch, sluit dan even je ogen, haal een paar keer diep adem, en stel je dan weer open voor deze tekst. Stop hem niet automatisch in het laatje van "dat weet ik al lang", maar laat de waarde er van écht op je inwerken. Als je het gevoel hebt dat je ervoor open staat, lees dan verder. Hier komt ie:


Wat je aandacht geeft groeit!


Zo hij is eruit. Geweldig. Ik zei toch dat het een cliché was, maar dat kan je dus juist in de weg staan om hem echt toe te passen. En nu? Ik zou zeggen lees hem nog een paar keer, en nog een keer, misschien nog één keer?


Stel je eens voor dat deze zin de ultieme waarheid is. Dat het echt zo is dat alles, maar dan echt alles wat je aandacht geeft groeit. Als dat zo is dan kan je geluk laten groeien, dan kan je jouw bijdrage en invloed op een gezonde aarde laten groeien, dan kan je je financiën laten groeien, je vrienden kring en je gezondheid laten groeien. Puur en alleen door je aandacht hierop te richten en erop te blijven richten. Dit is in potentie toch het meest geweldige wat je ooit hebt gehoord?


Voor mij is het dat zeker wel tenminste. Het laat me zien waar we eigenlijk als mens de meeste invloed op kunnen hebben, waar we echt de mogelijkheid en potentie hebben om liefde en talenten met de wereld te delen, waar we de regie kunnen pakken en kunnen doen wat we altijd al hebben willen doen.


Vertrouwen op aandacht

Aandacht kan zo werken en werkt ook echt zo, vertrouw me. Als je mij niet vertrouwd, vertrouw dan het vele onderzoek wat gedaan is, de duizenden mindfulness, yoga en meditatie boeken die hier naar verwijzen én: vertrouw dan vooral op je zelf en dat dit voor jou dus ook zo zal werken.


Ga er dus 100% van uit dat het werkt. Echt waar. Het klinkt ook eigenlijk heel logisch. Het is eigenlijk net zo als het placebo effect of als het niet proberen te denken aan een jonglerende roze krokodil waardoor je juist wel aan een jonglerende roze krokodil denkt.


Als je tegen jezelf blijft herhalen wat je niet wil (ziek zijn, verdrietig zijn, gestresst zijn, negatief denken) en dit dus aandacht blijft geven, dan zal dit voor je groeien en zal je dat steeds vaker om je heen herkennen. Herhaling baart ook hier kunst. Hoe sneu dit soms ook is.


Aandacht is echter best wel beperkt (je kan vaak maak één ding tegelijk) daarom moet je er extra zorgvuldig mee omgaan, maar juist daardoor is het ook zo breed inzetbaar.


Door bijvoorbeeld aan het begin van de dag je mind één voor één te voeden met je diepste verlangens of wensen zal diezelfde aandacht door de dag heen meer groei signalen herkennen die je vervolgens ook daadwerkelijk hier naar toe leiden.


De geweldige potentie van aandacht

Daarom is het zo belangrijk de werkelijkheid en potentie van de zin “wat je aandacht geeft groeit” echt tot je door te laten dringen. Het besef (niet de kennis) dat aandacht zo werkt zal er toe leiden dat je eindelijk uit je misère kan komen en dat je eindelijk de ware jij aan de wereld kan gaan laten zien. Het jezelf aandachtig toestaan te dromen en te mijmeren over dat wat je wil is namelijk essentieel om ze met diezelfde aandacht en focus waarheid te kunnen laten worden.


Hoe belangrijk was het ook al weer?

Het richten van je aandacht is de meest belangrijke stap in het creëren van een leven waarin je doet waarvoor je op aarde bent. Een leven waarin je doet wat je wil doen en waarin je het goede in de mens kan leren zien en vooral blijven zien. Een leven met de meest ultieme voldoening die je je kan voorstellen.


Mijn hart maakt van deze gedachtegang een sprongetje. Ik besef dat als iedereen zijn aandacht op deze manier onder controle zou hebben, dat iedereen dit leven voor zichzelf zou kunnen manifesteren. Ik besef dat "als" iedereen in charge is, dat iedereen dan kan kiezen voor wat het beste is voor ons land, de wereld en voor onze aarde. Ik besef dat als iedereen de regie heeft over zijn leven, iedereen dan kan gaan voor positieve gedachtes en zo dus indirect voor een gelukkiger leven.


Je kan er nu echt niet meer onderuit, jij bent de belangrijkste persoon in je leven.

Deze enthousiaste gedachte sprong roept de volgende (sorry) bijna bijbelse tekst bij me op, een stukje tekst over de werkelijke waarde van aandacht voor de mensheid:


Het is zover, ik kan gaan doen waarvoor ik op aarde ben, in volste vertrouwen. Ik hoef alleen maar terug te komen naar mijn hart, naar mijn enthousiasme. Ik weet hoe ik hier kom. Dit geeft me nog meer vertrouwen. Ik luister alleen nog maar naar de mensen die me verder helpen. Ik weet dat dit mij nog sneller brengt waar ik wil zijn.


Het voelt bijna als het vinden van god, niet een man met een baard maar een kern van lichtheid in je zelf. Hier ben ik altijd naar op zoek geweest. Het is een soort zegen. Ook al is het er niet altijd, ik weet hoe ik het kan omdraaien naar dit goddelijke gevoel in mezelf, ik sta mezelf dit volledig toe.


Het is zover. Het leven is nu. Voor jou en voor iedereen. Geen angst meer, geen twijfel. De schepen zijn achter je verbrand. Je weet dat je aan het verleden nu niks meer hebt. Je richt je op wat je in de toekomst wil. Zo zal je daar komen.


Je herkend het als je aandacht niet meer op de juiste dingen zijn gefocust. Je voelt dat aan je negatieve emoties. Je weet het om te draaien. Wat een hemels gevoel. Wat een gelukzalig gevoel.


Door jezelf toe te staan er over te dromen maak je er al even contact mee. Het voelt al een beetje alsof je er bent. Dit is zo belangrijk. Goed zo. Gun jezelf deze droom tot in alle vezels van je lichaam. Neem een bad in dit gevoel.

Volledig en geheel.


Een ode aan aandacht is wat je leest. Aandacht geeft je wat je wil. Stop met je richten op wat je niet wil. Begin met focussen op wat je wel wilt. Waarom langer wachten? Waarom niet je wereldbeeld omgooien?


Niet meer alles perfect willen doen, geen angst meer voor kritiek. Alleen maar gefocust op wat het best is voor jou en de mensen die je wil helpen.


Zo het is eruit. Misschien dat je het toch nog een keer wil lezen. Doe dat dan gewoon.


Je kan ook je computer of telefoon even weg leggen. Laat het écht tot je doordringen.


Geniet, en besef dat je van hieruit op weg kan gaan naar wat jou duurzaam gelukkig zal maken en zal blijven maken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je aandacht trainen, simple as that. Dagelijks hier 5 tot 10 minuten voor nemen kan al genoeg zijn.


Verander zo wat je kan veranderen en besef wat je niet kan veranderen en wordt via aandacht de meester over je eigen leven!Comments


bottom of page