top of page

Hoe humor mijn werkstress verminderde en mij leerde waar het leven echt om gaat.

We kennen het allemaal wel: die eindeloze stress op het werk die je het gevoel geeft dat je elke dag van alles moet. Constant maar meer, beter en groter. Maar weet je wat me echt heeft geholpen? Positief denken. Ja, je hoort het goed. En dat zeg ik als een doorgewinterd gehaast en ongeduldig persoon. Dus hier zijn enkele tips die mijn stressniveau voor altijd hebben veranderd en wat life changing tekst over hoop en liefde.


1. Focus op wat je wel kunt beheersen... En lach om de rest.

Ik bedoel, laten we eerlijk zijn, er zijn dingen die je niet kunt veranderen. Maar als je je richt op wat je wel kunt beheersen en daarom kunt lachen, dan heb je tenminste iets om naar uit te kijken. Mijn dag is bijvoorbeeld altijd een beetje beter als ik me voorstel dat ik in een soort simulatie zit die me doet geloven dat ik me moet haasten en zorgen moet maken. Het blijft bizar dat we altijd maar rennen en haasten op weg naar de volgende bevrediging, soms ons hele leven lang. Dit is een bizar idee, als kippen zonder kop, steeds maar weer tegen onzichtbare barrières oprennend, steeds maar weer meer willende. Dat geeft me wel iets om te glimlachen.

2. Richt je op het positieve... Maar geef toe dat je soms wel wat wilt klagen.

Natuurlijk is het belangrijk om dankbaar te zijn voor de goede dingen in het leven en positief te blijven. Maar soms moet je ook even stoom afblazen en klagen over het feit dat de koffie weer op is. Het lucht op en het helpt je om te relativeren. Bovendien zijn die kleine frustraties gewoon heel grappig om over te klagen, zeker in vergelijking met de grootte van het universum.


3. Neem regelmatig gewoon wat tijd voor jezelf.

Ik ben een voorstander van regelmatig pauzes nemen, iets wat je misschien wel duizend keer hebt gehoord. Maar eigenlijk gaat het erom dat je gewoon soms wat tijd voor jezelf nodig hebt. Het is OK om even de benen te strekken of op een rustige plek te zitten en je telefoon te negeren. Besef dat je dit verdient, dat je dit mag, dat je dit ieder ander ook zou gunnen als dat het werk beter maakte, als dat genieten deed toenemen.


Positief denken heeft mijn werkstress enorm verminderd. Dit komt doordat ik steeds weer probeer te erkennen wanneer het minder gaat, wanneer ik negatief denk, door het vervolgens te denken: je voelt je even slecht en dat mag, ik ben dankbaar dat ik het herken en dat hier een belangrijke boodschap onder zit, een roep om liefde en compassie. Of (als er een verwijt bij zit) ik vergeef mezelf, ik ben onschuldig, ik besef dat ik hier anders naar kan kijken, dat ik er naar kan kijken op een manier die me blij en dankbaar maakt. Door elke dag weer te oefenen met positieve gedachtes toelaten kan ik steeds sneller over gaan naar wat ik wel wil, naar focussen op wat wel mooi en goed gaat in de wereld en in de huidige situatie.

Het leven wordt zoveel makkelijker als je maar met 1 ding bezig bent. Als je 1 ding een top prioriteit maakt. Laat dat ene ding zijn dat je je goed voelt. Het lijkt alsof hard werken, veel moeten, deadlines halen hieraan bijdragen. Eigenlijk is het een verkramping tot je het gehaald hebt en je misschien maar een halve dag of minder de rust geeft waar je zo opzoek naar bent door hard te werken. Daarom is het zaak je dit nu al te geven, door je goed voelen elke dag weer als top prioriteit te maken. Door te lachen om je absurde gedachten en de absurde situaties waar we dagelijks tegen aan lopen.

Dit mag ook jij werkelijk waar ontvangen. Door speels naar je denken te leren kijken ga je zien hoe immens veel invloed je hebt op hoe goed het met je gaat. Kan je elk moment weer de keuze maken voor je goed voelen in plaats van voor angst. Dit is jou kracht. Hier gaat het om. Dit gaat alles ten goede veranderen. Geloof dit. Besef dit. Dit is waar het om gaat. Hier ligt jouw goud op weg naar je gelukkigste leven.


Nu rest nog 1 ding: Doen en de obstakels van het doen compassievol in kaart brengen. Dan kan je niet meer falen. Gegarandeerd.

Comentarios


bottom of page