top of page

Als ik het kan, kan iedereen het"

Bijgewerkt op: 11 jan. 2022

"Als ik het kan, kan iedereen het". Dat hoorde ik me zelf laatst zeggen in een training over geluk.


Ik ben namelijk het grootste gedeelte van mijn leven ongelukkig geweest. Als jong kind had ik enorme faalangst en geen vriendjes. Als adolescent heb ik tien jaar slaap problemen gehad, ik kon maar niet slapen. En toen als volwassene eindelijk de grootste shit voorbij leek te zijn kreeg ik een burn-out die uiteindelijk twee jaar zou duren. Het heeft me veel gekost, maar uiteindelijk is het me gelukt: ik ben waar ik wil zijn! Op mijn diepste punt was ik burn-out, depressief en eenzaam . Maand na maand zat ik alleen thuis op de bank, te overprikkeld om te fietsen of om naar de supermarkt te gaan. Ik leek ook steeds weer in dezelfde valkuil te stappen. Steeds begon ik weer opnieuw met het opzetten van een bedrijf waarvan veel werkzaamheden eigenlijk niet bij me paste. Steeds weer ging ik energie vretende dingen doen en cijferde ik mezelf weg voor anderen. Steeds weer opnieuw, totdat ik op een gegeven moment (eindelijk) het licht begon te zien.


Door zelf een goede coach in de arm te nemen, door te onderzoeken hoe ik meer van mezelf kan houden en door mijn familie systeem aan te pakken ben ik tot dit inzicht gekomen. Het kwam niet van de een op de andere dag, maar het kwam en dat is het belangrijkste!


Nu lijkt dat allemaal niet meer bij mij te horen. Ik kan zeggen dat ik nooit had gedacht dat ooit achter me te kunnen laten. Ik kan zeggen dat ik geen enkel idee had wat geluk eigenlijk was. Nu weet ik dat wel. Na eindeloos veel onderzoek naar geluk te hebben gedaan en na zelf geluksexperimenten aan te zijn gegaan kan ik concluderen dat geluk een manier van leven is. Geluk is dus afhankelijk is van de rituelen en gewoonten die je op een dag doet en is dus aan te leren, net als ander gedrag.


Ik ben zo intens dankbaar voor alle mensen, boeken en podcasts die me geholpen hebben mijn leven om te draaien en dit inzicht te krijgen. Ik ben zo dankbaar dat ik nu zelfs andere mensen mag leren hoe ze gelukkig kunnen zijn.


Ik wilde dit met je delen, zodat je weet wie ik ben en waar ik vandaan kom. Ik wilde dit met je delen om je in te laten zien dat ook jij gelukkiger kan worden dan je nu bent en ook jij uit je huidige shit kan komen.


Met de gedachte dat als zelfs ik het kan, jij het zeker ook kan!

コメント


bottom of page