top of page

Blogreeks: de verbijsterende voordelen van positief denken


Er komt bij mij meteen een Amerikaanse overdreven gevoel op als ik aan positief denken denk. Een gedachte aan een nep onderbouwend enthousiasme bij het tegen mezelf roepen dat je geweldig bent. Your're great whoohoo. Dit is echter een overtuiging die mij lang heeft doen verhinderen er echt mee aan de slag te gaan en zelf te ervaren hoe je leven er drastisch door kan verbeteren.


Het wierp een berg op van wantrouwen en weerstand tegen positief denken. Deze verhinderde me de geweldige effecten ervan te ervaren. Het kan zijn dat dit voor jou ook geld, dat je om een bepaalde voor jou onbekende reden nog niet begonnen ben aan de klim naar de top. Ik zou je toch willen vragen de berg van (misschien wel) weerstand te beklimmen en achter je te laten, zodat je je helemaal kan open stellen voor dit kern punt uit jouw potentiële geluksformule. Want waarom zou je iets niet doen als je zeker weet dat je er gelukkig van wordt?


3 manieren van positief denken

In de kern van de meeste boeken over geluk komt terug dat positief denken de basis is, je kan er daarom dus zeker van zijn dat ook jij hier gelukkig van zal worden. Misschien klinkt dat wat kort door de bocht, want ik noem hier geen bronnen, maar ergens in jezelf kan je misschien voelen dat dit klopt. Daar gaat het om!


Positief denken gaat in de kern om woorden die je tegen jezelf zegt, over jezelf leest of over jezelf hoort, waar je een positief GEVOEL van krijgt. Dit gevoel is LEIDEND om een gedachte POSITIEF te laten zijn. In deze blog gebruik ik het woord associatie veelvuldig als het gaat om positief denken trainen. Met associatie bedoel ik hier: welke gedachte jij associeert met een positieve emoties, of anders gezegd: welke associatie roept een positieve emotie bij je op?


We gaan in dit deel in op 3 manieren die associeren kunnen vergroten:


1. Vanuit boeken en teksten op internet

2. Zelf positieve associaties creëren

3. Luisteren naar positieve associaties


1 Vanuit boeken en teksten op internet

Zoals in een vorige blog beschrijven is een sprankeling van een positieve emotie bij een bepaald woord of zin als goud wat je delft uit een mijn. Het is alleen nog veel waardevoller dan dat. Het is een gids naar het geen wat voor jou in je kern belangrijk is. Wat je gelukkig maakt. Wees namelijk eens echt eerlijk wat waardevoller voor je is: gelukkig zijn of alles hebben wat je wilt zonder gelukkig te zijn? Deze keuze is niet moeilijk toch? Iedereen zal altijd geluk noemen. Jij dus ook (toch?!).


Omdat positief denken gekoppeld is aan positieve emoties en dus aan geluk begint hier je zoektocht. Je gaat op zoek naar positieve associaties die een prettig gevoel oproepen en als je ze vindt behandel je ze als goud. Je slaat ze op op een plek waar je ze makkelijk kan terug lezen of luisteren (je bank), zodat je ze vervolgens elke dag een keer kan herhalen en weer in dit gevoel kan stappen.


Hier een voorbeeld van een aantal positieve associaties die ik elke ochtend lees. Deze zijn dus voortgekomen uit boeken en teksten op het internet, waar ik een positieve emotie bij heb ervaren.

 • Als ik met met zoon knuffel of speel dan krijg ik een liefdevol gevoel.

 • Ik ben een gevoel van liefde.

 • Geluk begint met een gedachte, het begint met dankbaarheid.

 • Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb ontvangen en alles wat ik nog ga ontvangen.

 • Als ik mijn angsten aanga zie ik dat ik groei en geweldige stappen maak

 • Als ik boeken lees over persoonlijke ontwikkeling op de gebieden van positieve psychologie, gedragsverandering, ondernemerschap, management, niet zelf, persoonlijke effectiviteit dan krijg ik energie en enthousiasme.

 • Geluk betekent van jezelf houden en je minder druk maken om de waardering van anderen

 • Gun anderen de vrijheid om te doen wat hen gelukkig maakt. En houd jezelf bezig met wat jou gelukkig maakt. Dat geeft zoveel rust.

 • Door regelmatig mijn focus en aandacht te trainen wordt het in mijn hoofd rustiger , het komt de kwaliteit van wat ik wil ten goede.


Mijn positieve gedachten zijn nooit klaar. Ik vul ze steeds weer aan. Soms haal ik er één uit waar ik niks meer bij voel en zet ik er een ander voor in de plaats. Ik voed ze en vind nieuwe door te blijven lezen, studeren en praten over geluk. Het is een ongoing proces, waar ik met het grootste plezier van de wereld aan werk. Zorg dat het dit voor jou ook wordt. Besef dat je zelf trainen in positief denken de kern is van gelukkig zijn en blijven. Het is dus gewoon allemaal trainbaar! Dat is toch ongelofelijk?!


Om je nog verder op weg te helpen met positief denken komt nu een tweede belangrijke stap. De stap die een wereld voor je kan openen als je hem echt op je laat inwerken. Het is de stap van zelf positieve associaties creëren.


2. Zelf positieve associaties creëren

Het kan zijn dat je een beetje afkeer hebt van stilstaan bij positieve associaties zoals ik bij de vorige stap beschreef dan kan deze manier jou misschien beter liggen. Het is namelijk mogelijk om voor jezelf positieve associaties te creëren. Dit kan je dus doen als je positief wil leren denken, als je bijvoorbeeld bepaalde vaardigheden in jezelf wilt ontwikkelen of op bepaalde gebieden persoonlijk wil groeien.


Het boek release your breaks geeft hier een geweldige methode voor. Het gaat er eigenlijk vanuit dat je elke vaardigheid kan trainen, puur en alleen door er aan te denken en het je kan stellen alsof je het al bereikt hebt. Dat is toch ongekend?


Je kan op deze manier veel dingen in jezelf verbeteren waar je anders voor je gevoel nooit aan toe zou zijn gekomen. Door bepaalde vaardigheden in je zelf te ontwikkelen neemt je positief denken toe en zal je je zo ook steeds gelukkiger gaan voelen.


Hier daarom een stappen plan wat je kan gebruiken om voor jezelf positieve associaties te creëren. Het is echt een aanrader om bij stil te staan en wees breed in de keuze voor welke vaardigheden je écht wil ontwikkelen (het mogen er 10 of meer zijn!) Alles kan. Succes!


Stap 1: kies een aantal vaardigheden in jezelf die je wilt ontwikkelen op werk, sociaal en persoonlijk gebied. Dit mogen er zoveel zijn als je wilt. Begin met minimaal 5.


Stap 2: Kies van 1 tot 5 hoe belangrijk deze vaardigheid voor jou is. 1 is niet belangrijk, 5 is heel belangrijk.


Stap 3: Beantwoord een aantal vragen:

 • Beschrijf waarom deze vaardigheid belangrijk voor je is, wat kan je ermee bereiken?

 • Beschrijf hoe het voelt (welke emoties er komen) als je deze vaardigheid gebruikt?

 • Beschrijf hoe het zou zijn om deze vaardigheid te bezitten en hoe ik dat aan jou zou merken.

Stap 4: beschrijf in de tegenwoordige tijd, waarin je de vaardigheid al bereikt hebt, je positieve associatie op.


Een voorbeeld associatie

Als je deze stappen zou invullen voor de vaardigheid van zelfvertrouwen dan zou daar de volgende associatie uit kunnen voortkomen:


Ik denk groter dan mezelf en heb een rotsvast vertrouwen dat ik vanuit liefde en enthousiasme anderen kan helpen gelukkig te zijn.

Dit klinkt toch geweldig? Voor mij tenminste wel, daardoor weet ik dat het een juiste associatie is. Zo voel ik dat ik het al heb en kan, dit geeft energie.


Je kan zo elke positieve vaardigheid die je wil ontwikkelen gaan associeren. Het is goed om hier een dagelijks ritueel van te maken want dan zal je steeds meer gaan zien en voelen dat je denken positief wordt. Aan het einde van deze blog volgt een stappen plannetje hoe je de tijd en ruimte hiervoor zou kunnen maken in je leven. Want dat is vaak de grote vraag als het om gedragsverandering gaat.


3. Luisteren naar positief denken

Zo je wordt er al steeds beter in. Alleen al door er hier over te lezen ben je op weg in de goede richting. Het is geweldig dat je hier nu de tijd voor neemt en dit leest. Hier begint het mee. Good Job!

De stappen hiervoor kosten naast wat lees tijd ook soms wat uitwerk en bestudeer tijd. Dit is opzich geen probleem, zeker niet zelfs. Je merkt misschien al hoeveel je er aan hebt of in potentie kan hebben.

Er is echter nog een geweldige manier om positieve gedachten te vinden die bij jou positieve emoties oproepen. Deze mogelijkheid is om gewoon een youtube filmpje te gaan beluisteren of andere bronnen van audiovisuele affirmaties of associaties tot je te nemen. Op youtube zijn prachtige voorbeelden te vinden als je zoekt op de term: positieve affirmaties, zowel in het Nederlands als in het Engels. Je kan er ook voor kiezen zelf een opname te maken van associaties en deze af en toe afspelen via je telefoon, ik doe dit zelf en is een enorme aanrader!


Zet ze dan vervolgens aan als je op de fiets zit of als je onderweg bent in de auto. Ga daarmee door tot je een bestand vindt wat je het beste gevoel geeft. En ga dan ook deze herhalen. Herhalen op dagelijkse basis zorgt dat het zaadje van positief denken water krijgt en groeit. Maar.....

Wees ook hier alert op weerstand of jeuk bij de manier waarop de bestanden die je beluisterd soms overkomen. "Het is wel heel Amerikaans" of "wat zijn dit voor gladde praatjes" of "dit is helemaal niks voor mij" zijn hier voorbeelden van. Herken het als een deel wat jij niet bent. Herken het als het deel dat je vooruitgang (misschien wel) saboteert. Zet ondanks dat toch door, dwars door de jeuk heen. Keer terug naar het geen waar je naar luistert en naar wat de woorden betekenen. Misschien visualiseer je jezelf wel in een toekomst waar de associatie werkelijkheid is geworden.

Het is zo belangrijk om door de weerstand heen te bewegen. Ik ben daar het bewijs van. Ik dacht dat positieve gedachten zomaar "poef" er waren. Dat je daar verder geen regie over had. Zoals je door de regels heen leest is het tegendeel voor mij waar. Het tegendeel dat je gewoon gaat zitten luisteren en afwachten wat positief denken met je doet. Het tegendeel dat ongeacht wat die gekke mind allemaal roept en doet je er geweldig gelukkig van kan worden ALS JE HET GEWOON DOET. Het tegendeel dat je positief denken kan trainen en dat je geen tijd te verliezen hebt om het voor jezelf op de test te nemen.

Dit kan je leven veranderen. Echt waar!

change your thinking, change your life -Ernest Holmes


Conclusie positief denken Om te profiteren van positief denken is het belangrijk om je ervoor open te stellen. Net zoals dat je je moet leren open stellen voor complimenten en geluk (zie vorige blogs). Om positief denken een kans te geven is het belangrijk hier een dagelijkse gewoonte van te maken. Elke dag je dag beginnen met jouw positieve associaties zal je hele dag een positieve kleur geven. Zo leren denken is gewoon trainbaar, je hoeft er alleen maar tijd voor vrij te maken en er een gewoonte van te maken, that's it. Simple as that. Als je toch het jezelf niet ziet doen, verwijs ik je graag naar onderstaand stappenplannetje, misschien is dat net het duwtje in je rug wat je nodig hebt.

Heel veel succes! Het begint en eindigt met van positief denken een gewoonte maken. Zodra dit is gelukt, is geluk dichterbij dan je denkt.


De wereld ligt aan je voeten, neem dus de eerste stap. Als je de eerste stap zet kom je waar je wilt zijn. Anders zal alles blijven zoals het is. Jij bent in charge!
Stappenplan: een gewoonte maken van positief denken

Hieronder een stappenplan waarmee je positief denken een vast onderdeel van je dag kan maken. De manier van veranderen komt voor uit het boek "de ladder" van Ben Tiggelaar (het is slechts een voorbeeld, beter is het om voor jezelf doelen en gedrag te formuleren).


Stel jezelf een doel:

Over een maand ben ik elke dag met positief denken bezig.


Bepaal je gedrag:

Elke ochtend als ik wakker wordt pak ik mijn telefoon of schrift en lees ik 5 minuten mijn positieve associaties. Hierbij voel ik een positieve emotie, daardoor weet ik dat het werkt. Gedurende de dag, ook als ik me slecht voel, pak ik mijn telefoon of schrift er weer bij, hierdoor merk ik dat ik in de flow van positief denken blijf.


Bepaal 4 support technieken die je ondersteunen bij het opbouwen van je nieuwe gedrag. Kies uit de volgende:

 • Mijn wekker is mijn startsignaal voor positief denken. Als hij gaat spring ik uit bed en lees ik ze door.

 • Ik hang op mijn spiegel een post it met een positieve reminder aan mijn positieve associaties (voorbeeld: goed dat je dit leest, wanneer ga je vandaag positief denken oefenen?).

 • Maak een lijstje met dingen die je ervan zullen weerhouden om positief te associeren. Bedenk dan alternatieven in de vorm van als...dan... ALS ik geen tijd heb DAN vang ik het op door het in te plannen voor later die dag

 • Ik stel mijn partner, beste vriend of ouders op de hoogte en vraag of ze me dagelijks willen herinneren aan mijn positief denken.

 • Ik spreek mijn positieve associaties in op mijn telefoon waardoor ik ook op de fiets als ik in de ochtend geen tijd heb, ernaar kan luisten.

 • Ik hang spreuken op in mijn huis die me regelmatig terug brengen naar mijn positieve associatiesコメント


bottom of page