top of page

De magie van gedragsverandering


Waar denk je aan als je je gedrag moet veranderen? Denk je aan hoe moeilijk het is of wat het je kan opleveren? Denk je aan snel of langzaam? Denk je dat het simpel is maar niet eenvoudig? Denk je dat je nou eenmaal zo bent en niet kan veranderen?


Dit soort vragen zijn belangrijk omdat ze je bewust maken van je huidige veranderstrategieën. Je achterhaalt zo of ze voor je werken of niet, je achterhaalt zo of ze realistische zijn of niet. Als je bent zoals ik vroeger was dan denk je dat gedrag veranderen zo gedaan is. Dan denk je dat je er snel komt door er eindeloos veel over te lezen en leren. Als je denkt zoals ik dacht, dan denk je dat je nieuwe gewoonten, "poef (simsalabim)", onder de knie hebt zonder er veel tijd in te stoppen. Dan denk je dat je het je in een paar dagen eigen kan maken, dat het snel moet en vooral: dat je geen tijd te verliezen hebt. Ik geloof wel dat het snel kan, maar dat je dat alleen kunt als je er een waterdicht plan voor hebt gemaakt en je goed voorbereid bent op je obstakels en sabotage. Hierbij is het dus belangrijk hoe je naar gedragsverandering kijkt.


De manier waarop ik gedragsverandering zag heeft me lang op veel gebieden beperkt mijn gedrag te veranderen. Het is dus belangrijk om niet net zoals ik naar gedragsverandering te blijven kijken, maar om ernaar te kijken alsof je er voor het eerst over hoort. Om ernaar te kijken vanuit een nieuwigheid, een openheid, een rust. Het is ook belangrijk om de lat niet te hoog te leggen zodat je er lekker overheen kunt huppelen en je daadwerkelijk aan verandering toekomt.


Er is zoveel wijsheid beschikbaar over dit onderwerp. Er zijn zoveel mogelijkheden om gelukkig te worden als je je gedrag weet te veranderen. Er zijn zoveel kansen die we kunnen gaan benutten als we onszelf opnieuw programmeren. Laten we daarom de dag gaan plukken en er verder induiken. Carpe diem!


De nieuwe weg

Het is tijd voor een nieuwe manier. Het is hiervoor nodig dat je jezelf even reset.

Dat je stilstaat en tot je laat doordringen wat ik hieronder ga schrijven. Dat je het daadwerkelijk in je opneemt en je eigen maakt. Als je het leest kan het je bekend voor komen. Pas hiervoor op. Het is zo belangrijk dat je jezelf er weer voor open stelt. Ook al heb je het al duizend keer gehoord.


Zou het niet heerlijk zijn als er een veel simpelere oplossing zou zijn? Een oplossing die je zonder twijfel alleen maar hoeft op te volgen? Deze oplossingen zijn er en liggen voor je klaar. Ben je klaar en ontvankelijk voor wat je nu gaat lezen? Ben je echt gemotiveerd om je gedrag te veranderen? Mooi! Lees dan verder!


Doelen stellen, je gedrag bepalen en supporttechnieken kiezen.

Eén van de beste boeken die ik over dit onderwerp heb gelezen is de ladder van Ben Tiggelaar. In dit prachtige boek brengt Tiggelaar eigenlijk alle beschikbare wetenschappelijk, theoretische en praktische informatie bij elkaar die een succesvolle verandering van gedrag mogelijk maken. Door de ladder te combineren met mijn kennis uit ACT (acceptance & commitment therapie), eigen ervaring en andere boeken ben ik tot het volgende model gekomen waardoor ik zelf (steeds) succesvoller mijn gedrag weet te veranderen.

  1. Beslissen waarom je wilt veranderen.

  2. Motiverende doelen: - Emoties gebruiken. - Visualisatie toepassen. - Stapjes erin zetten. -Niet te veel doelen tegelijk nastreven.

3. Bepalen welk gedrag nodig is en habit stacking. 4. Reminders gebruiken en bijsturen.

Je kan het model ook zien als een stappen plan, slechts doen wat de stap suggereert en je hebt al een grote kans op verandering. Het is een simpel model wat de lading dekt en wat vanuit onderzoek en ervaring werkt. Wat mij betreft heb je niet meer nodig dan dat, maar ik raad je zeker niet alles klakkeloos op te volgen en voor jezelf te blijven voelen wat werkt.


Wat je vaker hebt gehoord

In de meeste boeken over dit onderwerp komen vooral “doelen stellen” en “gedrag bepalen” als belangrijke onderdelen terug. De wat mij betreft belangrijkste (reminders en bijsturen) wordt vaak wat minder belicht. In mijn eigen praktijk als trainer en coach ben ik veel gefrustreerd geweest over deelnemers die het niet lukt om de oefeningen te doen. In de training zijn ze vol goede moed en zeggen ze dat ze ervoor gaan terwijl er vervolgens niks van terecht komt. Ik ben zo vaak bezig geweest met manieren vinden om ze aan het oefenen te houden of er iets was wat ik zou kunnen doen waardoor ze de rest van hun leven van de training zouden kunnen blijven profiteren.


Sinds ik deze laatste twee stappen van reminders en bijsturen ken en overdraag op mensen ervaar ik dat het oefenen ze veel makkelijker afgaat. Ik ervaar dat ze zich er beter aan kunnen committeren en bovenal: ik merk dat mij het daardoor ook steeds beter lukt.


Omdat dit model dus als een stappenplan kan worden gezien, is het goed om niet te lang stil te staan bij het inhoudelijke en over te gaan tot actie.


Overgaan tot actie

Omdat ik hier dus nog wel uren over kan schrijven, maar ik dat niet doe omdat het een blog is, zou ik je nu graag willen aanzetten tot echte verandering.


Doorloop voor deze actie daarom even kort de stappen uit het bovenstaande model door de volgende vragen te beantwoorden (onder elke vraag heb ik een voorbeeld gegeven).


Wat is iets wat ik al lang wil veranderen maar wat ik voor me uit blijf schuiven? In de avond een boek lezen. Hoe zou ik dat formuleren in één zin met daarin meegenomen de emotie die ik zou voelen als het bereikt is?

Ik lees af en toe in de avond een boek, daardoor ontwikkel ik mezelf en dat maakt me blij.

Wat is er voor nodig in mijn gedrag waardoor ik wel zou toekomen aan dit geen wat ik wil veranderen?

Als ik boeken heb gekozen die ik wil lezen. Als ik tijd ervoor heb ingepland. Als ik het boek in huis heb gehaald. Als ik het combineer met sport.


Welke vier of vijf reminders kan ik gebruiken om me aan mijn gedrag te helpen herinneringen?

1: Post it op de televisie plakken. 2: Mijn vriendin vragen me te helpen herinneren. 3: Boeken neerleggen op plekken waar ik vaker kom (bank, wc, nachtkastje). 4: Habit tracker downloaden en daarin de nieuwe gewoonte van lezen in de avond invoeren. 5: Wekker op mijn telefoon klaar zetten om 19.30 op drie avonden per week.


Good job! Zo heb je de vragen beantwoord? Heel goed! Het kan een enorm belangrijke stap zijn die je misschien wel nooit zal vergeten, omdat je op deze manier andere dingen ook (eindelijk kan aanpakken!)


Zo nee doe het dan nu nog even. Als je nu echt geen tijd hebt; plan dan even een moment in waarop je deze week in de avond of in het weekend wel ruimte hebt. Laat je niet verleiden door weerstand, plan het gewoon in, zo verander je daadwerkelijk dingen in je leven en kom je dichter bij het leven wat je het liefst leeft!


Zo heb je toch actie ondernomen tijdens het lezen van deze blog en kan je jezelf een schouder klopje geven. Alle kleine stapjes mogen namelijk gevierd worden, dus ook deze.


Ik ben je dankbaar voor het lezen en wens je verder een enorm fijne dag toe!תגובות


bottom of page