top of page

Inleiding van het boek: jouw geluksexperiment

Bijgewerkt op: 29 sep. 2022

Het boek jouw geluksexperiment - dé voorbereiding op een weergaloos leven, zal vanaf 28 november verkijgbaar zijn in de winkel, via deze site en bol.com.Inleiding

Dit boek zal jou gegarandeerd gelukkiger maken dan je nu bent. Dit weet ik omdat ik het zelf heb toegepast en de geweldige effecten ervan heb mogen ervaren. Door te doen wat ik in dit boek beschrijf, ben ik gelukkiger geworden dan ik ooit heb durven dromen en ja, het lijkt nog met de dag meer te worden ook. Omdat ik overstroom van liefde, kan ik niet anders doen dan de bevindingen van mijn reis met jou delen. Ik wil deze kennis voor jou beschikbaar en toe-gankelijk maken, omdat wat mij betreft iedereen in de kern gelukkig wil zijn én omdat onze huidige maatschappij wel wat gelukkige mensen kan gebruiken.


Ook kan ik deze belofte doen omdat ik het boek heb gebaseerd op doen, op het ondernemen van actie. Er blijken gewoon handelingen te zijn die de meeste gelukkige mensen doen om zichzelf gelukkig te houden. Het enige wat je daarbij voor jezelf te ontdekken hebt is: ervaren op welke manier deze voor jou het beste werken. Want we zijn natuurlijk wel allemaal verschillend, en al heeft de een net een iets andere aanpak nodig dan de ander, het effect blijft hetzelfde


Uit de diepte klimmen


Misschien denk je: hij heeft makkelijk praten, sommige mensen worden nou eenmaal voor het geluk geboren. Niets is minder waar. Slechts een paar jaar geleden ging het namelijk nog erg slecht met me. Dus hoe diep je ook in de put zit of hoe beroerd het ook met je gaat, ik weet hoe het is; ook ik ben daar geweest. Van de grootste faalangst die je je kunt voorstellen, tien jaar lang nachtenlang wakker liggen, het mezelf verdoven met wiet en alcohol, tot een burn-out en depressieve perioden.


Ik bleef op mijn diepste punt maar wachten tot ik aan de hand genomen zou worden en mijn problemen op magische wijze zouden oplossen. Ik was te afgeleid en te verslaafd aan niet werkende patronen, dat ik me op geen enkele manier kon voorstellen dat ik er zelf uit zou kunnen komen; dus hoopte ik op een wonder, op een beslissend moment van buitenaf. Dit is echter nooit gekomen. Er deed zich niet een gelegenheid voor waarbij ik eindelijk klaar was om te veranderen, er was niet een ochtend dat ik wakker werd en opeens de wereld precies was zoals ik altijd gedroomd had. Wat er wel was, was een intens inzicht. De ommekeer, het punt waarop de mogelijkheid in mijn hoofd werd geboren om die stappen te gaan zetten die ik lang voor me uit had geschoven. Deze gebeurtenis zal ik later met je delen, maar is nu nog te vroeg om bekend te maken, omdat ik je graag eerst vertel waar het in dit boek

om gaat.

De wonderlijke stappen naar duurzaam geluk


Misschien ben je ondertussen al aardig nieuwsgierig geworden naar hoe ook jij kan bereiken wat ik hierboven beschrijf en misschien ook wel hoe ik mezelf uit al deze ellende heb weten te trekken. Graag beantwoord ik die nieuwsgierigheid meteen, maar ben ik toch geneigd eerst helder te hebben waarvoor we de reis samen aan zullen gaan. Want is het niet heerlijk om te weten wat het eindresultaat zal zijn van dit boek? Om te weten waarom je de stappen zal willen gaan opvolgen?


Het eindresultaat van dit boek is duurzaam geluk. Dit staat voor mij voor een staat van zijn, waarin je een bijna continue stroming van liefde en geluk ervaart. Het staat voor weten wat je wanneer gebruiken moet om flexibel met alles wat het leven je voorschotelt om te kunnen gaan. Deze ervaring staat voor het helder hebben van wat jij exact nodig hebt om je (bijna) altijd geweldig te voelen. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn en dat is het ook als je over het woord bijna heen leest, want ik beweer niet dat slechte momenten je niet meer zullen overkomen. Ik zeg alleen dat je jezelf steeds beter zal leren kennen waardoor je simpel en snel door en over deze momenten heen kan stappen.


Het aangaan van de stappen en het uiteindelijke aangaan van het geluksexperiment is wat je daar zal brengen. Het is wat dit boek van andere boeken onderscheidt. Je zal op een speelse, maar vooral op een enorm praktische manier jezelf en het leven gaan onderzoeken, zodat je achterhaalt wat werkt. Datgene wat voor je werkt ga je dan vervolgens herhalen zodat het op een gegeven moment een deel wordt van je leven. Het is leuk, enthousiasmerend en fijn om dit onderzoek te gaan doen en ik raad je zeker aan iemand te vragen om met je mee te doen. Samen profiteren en elkaar versterken werkt geweldig pret-tig, motiverend en krachtig en helpt je maximaal genieten van de voorbereiding en het eindresultaat.


Alle bevindingen komen samen op één heldere, overzichtelijke en toegankelijk plek. Deze plek noem ik jouw geluksformule: een lijst met bevindingen waar je altijd op kan terugvallen en die zal fungeren als een leidraad voor het leven dat je het liefst leeft. Je kan deze plek ook een andere naam geven, banaan bijvoorbeeld, als het je maar helpt om er wél mee aan de gang te gaan, your choice.


Oké, nu weet je waarvoor we deze reis aangaan, wat de eindbestemming is. Best wel een fijn vooruitzicht toch? Het is daarom (eindelijk) tijd om de stappen met je te delen die je daar gaan brengen.


What’s to come?


Het is heel goed mogelijk dat je vaak hebt geprobeerd dingen die je uit andere boeken of bronnen hebt gehaald toe te passen, maar toch hebt gefaald. De reden dat dit volgens mij bij de meeste mensen gebeurt is dat ze niet niet krachtig genoeg zijn voorbereid op de te maken veranderingen. Onszelf klaarstomen om daar wel succesvol in te zijn is daarom in dit boek het beginpunt. ‘Voorbereiding is het halve werk’ hoor je wel eens; dit geldt zeker voor het doorvoeren van de nodige grote aanpassingen in je leven. Door jezelf klaar te stomen voor het experiment, wordt de kans vele malen groter dat het zal slagen.


Om op een project als geluk gefocust te kunnen blijven is dit een niet te missen stap, want als je bijvoorbeeld constant wordt afgeleid door je negatieve overtuigingen (ik ben te lui, het is nep om met geluk bezig te zijn, ik heb geen invloed op hoe goed voelen, ik ben niet goed genoeg etc.) dan is de kans groot dat je zal blijven hangen in waar en wat je nu bent. Daarom zullen we in de komende hoofdstukken een aanloop nemen. Een stapje terug doen, zodat we later het maximale uit dit experiment kunnen halen. We gaan samen de onderstaande stappen doorlopen, zodat niets je meer in de weg zal staan om optimaal te profiteren van alles wat gaat komen

De voorbereiding op jouw geluksexperiment:


1. Je hoofd leeg leren maken en structuur aanbrengen in je leven om aandacht werkelijk te kunnen gebruiken om te groeien. In deze stap leer je hoe fijn het is om te beseffen dat je meer overzicht krijgt en minder stress ervaart door je hoofd en leven op orde te brengen (hoofdstuk 1).

2. Je aandacht trainen door middel van focus, één ding tegelijk doen. Hier gaat het om regelmatig vanuit overgave en acceptatie bij één ding tegelijk te zijn, zonder oordeel. Door de baas te worden over waar je jouw aandacht en tijd aan besteedt, pak je de regie over je leven en ben je klaar voor de volgende stap op weg naar je experiment (hoofdstuk 2).

3. Hier begint je leven werkelijk te veranderen. Je leert voelen wat je wilt. Je leert je positieve emoties herkennen en zien als gidsen die je de weg wijzen naar wat je wél wil. Het begint bij jezelf toestaan dit soort gevoelens te ervaren en gelukkig te mogen zijn, dan volgt de rest vanzelf, gegarandeerd (hoofdstuk 3).

4. Nu ben je klaar om je gedrag te gaan veranderen, om nieuwe gewoonten in je leven te implementeren. Je bent nu bijna gereed om het experiment aan te gaan. Als je tot in je wezen beseft dat jij en alleen jij kan veranderen door nieuw gedrag te kiezen, ben je klaar om te gaan voor duurzaam geluk (hoofdstuk 4).

5. Hier begint dan (eindelijk) jouw geluksexperiment. Maar je bent er nu wel klaar voor. Je beseft door je voorbereiding dat er slechts nieuwe gewoonten nodig zijn om jouw geluk te maken. Door middel van uitproberen zal je achterhalen wat voor jou exact die maak-baarheid inhoudt en zal je gaan genieten van alles wat gaat volgen (hoofdstuk 5).

6. Als je weet wat het is dat je gelukkig maakt, kan je je eigen geluksformule gaan creëren. Je kan het zien als de mooiste en belangrijkste taak waar je je in je leven op kan richten, omdat het je brengt bij een soort handleiding die je altijd kan raadplegen als reminder aan wat voor jou een optimaal leven is (hoofdstuk 6).


Hoe je je leven simpel verandert


In dit boek leer je de kern van hoe je zelf je denk-, doe- en gedrags-patronen kan gaan veranderen; je achterhaalt dat loslaten en acceptatie je hier zullen brengen en je bereidt jezelf voor door middel van invuloefeningen, audiobestanden en andere enorm behulpzame aanvullingen. Hierdoor kan het prettige zich beginnen te ontvouwen. Het staat niet gebeiteld in steen, soms zal je bepaalde stappen willen overslaan, omdat je die al uitgespeeld hebt. Bestudeer ze desondanks allemaal eerst eens goed, misschien kan je bij die dingen die je al denkt te weten toch doen alsof je ze voor het eerst leest, zodat je kan nagaan of je bepaalde leefwijzen echt al in je leven hebt weten te integreren. Wees eerlijk, loop niet langer weg. En ga dan aan de slag.


Het lijkt simpel, gewoon wat experimenteren en gelukkig worden, het is echter niet zo een, twee, drie bereikt en het zal zeker niet duurzaam zijn zonder er moeite in te steken. Je zal merken dat er bepaalde dingen zijn die je moet aanpassen, om werkelijk te veranderen. Je kan niet blijven doen wat je nu doet en dan daarnaast allemaal andere dingen gaan doen, daar is simpelweg niet genoeg tijd voor.


Daarom zal er soms wat ingeleverd moeten worden, met tegenzin tijd besteed moeten worden aan onderwerpen waar je mind of gedachten (waar ik in dit boek hetzelfde mee bedoel) geen enkel nut in zien. Je zal een bepaald vangnet moeten opbouwen, waardoor je het niet laat versloffen, maar je het pad naar jouw ideale leven makkelijk voor ogen kan blijven houden.


Hypnotherapeut Edwin Seleij legt dit principe in een podcast met Giel Beelen prachtig uit: “Er zijn veel paden in je hersenen die je kan bewandelen. Paden van verslaving, zelfveroordeling, perfectionisme. Paden van boosheid, verdriet en blijdschap. Misschien heb je wel duizend of meer van dit soort routes in je hoofd. Het is desondanks zo dat er maar een is die echt je aandacht waard is. Dat er een is waar alle andere op uitkomen of in samenkomen. En dat dit het pad is van liefde en geluk. Als je dit steeds meer gaat bewandelen zullen de andere overwoekerd raken met takken, onkruid en struiken. Het laantje van liefde en geluk zal steeds breder worden tot er een snelweg ontstaat waar je vanuit gewoonte steeds vaker op zal invoegen.”


Het is echter niet zo dat de andere paadjes en afslagen verdwijnen. Deze zullen er altijd zijn. Het is daarom belangrijk jezelf uit te rusten met juiste routines, kompassen, reminders, coaches, tools of hoe je het ook wilt noemen, om je op deze snelweg te houden. Om genoeg benzine of elektriciteit in je auto te houden om op deze weg te blijven rijden.


Alles is trainbaar, geluk dus ook


Een niet te missen stap hierbij is het slijpen van je mes en daarbij het besef dat alles te trainen is. Dus ook het rijden op de snelweg van geluk. Misschien klinkt dat voor jou on-mogelijk, misschien heb je van huis uit wel andere opvattingen hierover meegekregen of komt er weerstand bij je op. Probeer je dan weer open te stellen, want wees eens eerlijk: wat heb je te verliezen als je er gelukkiger van wordt?


Je zal merken dat het trainbaar is om vanuit een zware depressie intens tevreden te worden, dat je negatief denken om kan zetten in positief denken en dat je stress kan veranderen in ontspanning. Je zal merken dat je door oefening kan veranderen van een persoon die je niet kan uitstaan in een persoon waar je intens trots op bent en van wie je zelfs kan gaan houden. Het feit en vooral het inzicht dat alles trainbaar en mogelijk is, kan je zo enthousiast en levenslustig maken, dat je niet meer kan wachten om het roer om te gooien; omdat dit hét antwoord kan zijn waar je altijd naar gezocht hebt.


Creëer daarom nu direct eerst een positieve associatie met trainen. Je zal het gaan zien als de essentiële bezigheid die je tijdens je voorbereiding en op de langere termijn zal brengen waar je wil zijn. Ik beweer hiermee dus niet dat je je nooit meer slecht of down zult voelen, ik zeg alleen dat door dit boek toe te passen je daar steeds beter mee om zal leren gaan. Tegenslagen zullen er namelijk altijd zijn, maar daar op een wijze manier op reageren is iets waar je als mens invloed op hebt.


Tijd voor de eerste stap? Jazeker.


Misschien wacht je al heel lang op het moment dat je problemen zijn opgelost, dat je eindelijk die topfunctie hebt, je al het geld van de wereld bezit of je lichaam er zo uitziet als je wilt. Je hebt misschien al zoveel verschillende dingen half geprobeerd maar zelden kunnen afmaken, waardoor je misschien wel nooit de ultieme potentie ervan hebt kunnen ervaren.

Het is nu klaar daarmee. Afgelopen. Het is tijd om je leven in eigen hand te nemen. Sorry dat ik wat streng ben, maar het is strengheid uit liefde. Het is de liefdevolle strengheid waarmee je ook jezelf soms (net als ik) uit je bed moet trekken. Jij bent de regisseur van je leven. Jij maakt hier de keuzes. Jij bent degene die je zorg het hardste nodig heeft.


Dus benut de tijd die je op aarde hebt zoveel mogelijk om te genieten, om lief te hebben, om jezelf te ontwikkelen. Je hebt maar één leven, dus verdoe je tijd niet langer en ga voor duurzaam geluk. Probeer nu alvast in dit warme bad te stappen van wat je te wachten staat en omarm jezelf. Pak jezelf nu eens letterlijk vast en geef jezelf eindelijk die misschien al jarenlang welverdiende knuffel. Druk jezelf daadwerkelijk even met je armen tegen jezelf aan en voel dat je het recht hebt om deze weg te gaan bewandelen. Dit is het verschil tussen erover lezen en het in de praktijk brengen; hier ga jij met dit boek het verschil maken.

Ervaar deze knuffel als iets wat je in de kern waard bent en iets waar je misschien al je hele leven op hebt gewacht. Vergeef jezelf dat je dat nog niet eerder gedaan hebt en begin met de mooiste reis van je leven. Dit is jouw taak. Jij bent hier om gelukkig te zijn. Je weet dit omdat ieder mens dat wil. Dus laten we ons leven er daarom aan wijden. Neem nu de beslissing. Committeer jezelf aan hetgeen je wél wilt. Je zal je er beter door gaan voelen dan je ooit hebt durven dromen.

Comments


bottom of page