top of page

De ongekende kracht van mensen die je inspireren.

Wie zijn je grote inspiratoren? Wie kunnen je aanzetten tot grote daden? Voor wie of welke gedachte kom jij je bed uit? Deze vraag is belangrijker dan we vaak denken, want de voorbeeldfiguren die we kiezen bepalen voor een groot deel wie we worden en wie we (willen) zijn.
Je ouders als voorbeeld

Vroeger had je geen keuze wie je voorbeeldfiguren waren: je ouders. Je hebt je ouders het eerste gedeelte van je leven onbewust gezien en behandeld als mensen die alles kunnen en alles weten. Je hebt ze onbewust op een podium geplaatst en ze behandeld als superhelden. Je hebt alles opgezogen en opgenomen van wat ze zeiden, waardoor je een beetje geworden bent zoals zij zijn of waren. Het voordeel hiervan is dat je zo hebt leren leven zoals zij dat voor zich zagen, dat je je staand hebt weten te houden in moeilijke tijden en dat je misschien wek redelijk gelukkig bent.


Het nadeel is dat je ouders vaak geen verlichte, uber succesvolle of ultiem gelukkige figuren waren. Het nadeel is dat ze gebreken hadden die ze onbewust weer aan jou hebben doorgegeven en die je de rest van je leven met je mee kan blijven dragen. Het is echter zo dat jij daar nu direct iets aan kan veranderen. Je kan namelijk nu direct zelf je voorbeeldfiguren kiezen en jezelf het leven geven wat je het liefst zou leven, puur en alleen dus door de juiste inspirators te kiezen!


Het is zo geweldig dat dit zo werkt, want je hoeft dan alleen nog maar te bepalen wat iemand die jou inspireert doet om hetgeen te bereiken wat jij wilt bereiken. Als je dat weet kan je dat gaan modelleren, nabootsen, of gewoon: jezelf erin gaan trainen.


De juiste voorbeelden kiezen

Voorbeeldfiguren zijn dus belangrijker dan je denkt, dus wees selectief welke voorbeelden je kiest. Als je bijvoorbeeld gelukkiger wil zijn kies dan een voorbeeld zoal Matthieu Ricard (de gelukkigste man op aarde), als je veel (meer) liefde wil voelen kies dan Oprah Winfrey of moeder Theresa en als je succesvol wilt worden kies dan mensen als Elon Musk of Steve Jobs.


Ga ze vervolgens lekker bestuderen, ga filmpjes van ze kijken, ga autobiografieën van ze lezen en merk meteen op hoe je er zelf door begint te veranderen. Je verandert puur en alleen al door ze simpelweg te bestuderen, want als je aandacht geeft aan wat je in je leven wil laten groeien zul je zien dat je zelf begint te groeien, net zoals de cliché dus.


Onbegrensde mogelijkheden

De mogelijkheden hiervan zijn onbegrensd. De kern ervan is dat je patronen die niet voor je werken beginnen te veranderen in patronen die wel voor je werken. Zo ga je andere dingen doen dan je altijd deed en zal je dus ook andere resultaten krijgen dan je altijd kreeg.


Terug naar de natuur van leren

De eenvoud hiervan is in lijn met onze natuurlijke vermogens tot leren. Je zou hierbij als filosofische lijfspreuk uit kunnen gaan van de volgende: "ik ben want ik leer". Deze lijfspreuk zal je in contact brengen met de mogelijkheden tot verandering die puur natuurlijk en dus mens eigen zijn.


In het boek van Rutger Bregman de Meeste mensen deugen wordt ingegaan op hoe wij homo-sapiens als soort alle andere soorten hebben weten te overwinnen door onze lerende vermogens. De kern hiervan is dat wij dus goed waren in het overnemen van kennis om bepaalde problemen sneller te kunnen oplossen dan de anderen soorten mensen en helaas hebben ze dat moeten voelen.


Waarom je niet zonder inspiratie kan

Omdat leren dus zo puur menselijk is, is het essentieel dat je zelf ook leert en groeit.

Als je namelijk niet bezig bent met leren sta je stil. Als je niet bezig bent met leren kom je in een dip. Als je niet bezig bent met leren sterf je ( evolutionair gezien) af. Als je niet bezig bent met leren, kom je er ook nooit achter hoe gelukkig, gezond en succesvol je eigenlijk echt kan zijn.


Kies dus je voorbeeldfiguren. Kies je voorbeeldfiguren op basis van de mate waarop ze je inspireren of de mate waarin ze andere positieve emoties bij je oproepen. Kies ze op basis van je persoonlijke interesses, dromen of wensen.

Waarom je er nu mee gaat beginnen Laat deze kern je niet ontglippen. Ga elke week wat tijd besteden aan de mensen die je inspireren en je zal gaan ervaren dat je leven mooier, leuker en energieker begint te worden.


Leer dus van de beste en wordt zelf de beste in gelukkig zijn, liefde voelen of successen behalen. Zo simpel is het en zo simpel kan het zijn, aan de slag dus!

Kommentarer


bottom of page