top of page

Iedereen heeft klachten, wij ook: als positief psycholoog loop je ook weleens tegen de lamp.

Bijgewerkt op: 15 apr. 2021

Je denkt dat je er klaar voor bent, het werkende leven. Je hebt braaf je diploma's gehaald, keihard laten zien aan de buitenwereld dat je niet zo dom bent als ze denken dat je bent en geprobeerd het maximale uit je zelf te halen tot je tegen de lamp loopt.


Dit is mij gebeurd na mijn studie psychologie. Ik had geen zin om in loondienst te gaan en besloot voor mezelf te beginnen. Dit ging met ups en downs tot ik een leuke opdrachtgever vond met een mooie missie. De volgende 3 jaar heb ik hard gewerkt voor bijna geen inkomsten en er was me toegezegd dat ik als beloning een deel van het bedrijf zou krijgen, er werd echter niet aan de afspraken voldaan en ik had niks zwart op wit. Ook had ik in mijn leven nooit echt goed geleerd om met moeilijke gevoelens om te gaan, ik verloor me in ongezonde patronen zoals drinken en gamen waardoor ik mijn angst of afwijzing niet onder ogen hoefde te komen. Ook begon ik met het slikken van antidepressiva wat wel hielp maar het ook weer lastig maakte om te voelen hoe het nou echt met me ging.


Hierdoor ging ik steeds harder werken om toch te krijgen waar ik volgens mij recht op had, maar ook om maar niet de moeilijke gevoelens te hoeven ervaren. Hierdoor kwam ik uiteindelijk in een burn-out van ongeveer 1,5 jaar terecht.


Hierin was ik af en toe weer aan het werk, maar ging ik ook steeds weer over mijn grenzen. Dit is natuurlijk niet wat je verwacht van een afgestudeerd psycholoog en mindfulness trainer en er kwam dus ook de nodige schaamte bij kijken. Deze lastige periode heeft mij enorm veel gebracht. Het feit dat ik ben uitgevallen en echt eens mezelf moest leren confronteren met de moeilijke dingen in het leven was essentieel om verder te komen. Ik heb veel geleerd over het niet te hoog leggen van de lat, het omgaan met (soms terechte) kritiek en de kern die voor mij neer komt op less is more of te wel: niet zo perfectionistisch zijn. Nu ben ik al een tijd volledig hersteld en heb ik zin om andere jongeren en jong volwassenen te steunen bij soortgelijke klachten. Ik en mijn collega's kunnen dit goed, puur omdat ze het zelf hebben ervaren en weten hoe ze er uit moeten komen. Herken jij je in de bovenstaande tekst of ervaar je klachten en vind je het lastig om te weten of het normaal is wat je ervaart?

Maak online of fysiek gratis kennis met vergroot positiviteit, wij zijn altijd beschikbaar en staan voor je klaar!

コメント


bottom of page