top of page

Positief leren denken door affirmaties? Het kan!

Bijgewerkt op: 28 apr. 2021

Positieve affirmaties Er komt bij mij meteen een Amerikaans overdreven gevoel op als ik aan positieve affirmaties denk. Een gedachte aan een nep onderbouwd enthousiasme bij het tegen jezelf roepen dat je geweldig bent. You're great whoohoo. Het kan erg nep en ongemakkelijk voelen om te beginnen met affirmeren, maar wat is daar erg aan als het werkt? Wat als je daardoor eenvoudig uit je negatieve gevoel kan stappen en weer contact kan maken met waarvoor je leeft en zo je passie vindt? Je kunt geluk en positiviteit trainen en zo ligt er een goudmijn aan geluk op je te wachten als je begint met jezelf toe te staan positief te denken. Met affirmaties kan dit een vogelvlucht nemen, in deze blog vertel ik je hoe dat kan.


Wat zijn die positieve affirmatie dingen? Het hebben van weerstand tegen affirmaties wierp bij mij een berg op van wantrouwen en weerstand. Deze verhinderde me jaren lang de geweldige effecten ervan te ervaren. Nu ik heb ervaren dat het werkt, kan ik niets anders dan jou vragen dezelfde stap te zetten. De stap door je weerstand heen te breken en te beginnen met affirmeren, zodat je je helemaal kan openstellen voor dit potentiële kantelpunt in je leven

Positieve affirmaties zijn in de kern woorden die je tegen jezelf zegt, over jezelf leest of over jezelf hoort waar je een positief GEVOEL van krijgt. Dit gevoel is LEIDEND om een affirmatie POSITIEF te laten zijn. Deze zin is de kern van affirmeren, lees de zin dus nog een keer en laat het op je inwerken. Als je een positieve emotionele reactie ervaart op een zin of quote dan weet je dat je een belangrijke richtinggever te pakken hebt. Door deze richtinggevers te verzamelen en voor jezelf te herhalen zal je steeds meer en vaker in contact komen met waar jij voor leeft. We gaan in dit deel in op 3 manieren om positief te leren affirmeren:

 1. Vanuit boeken en teksten op internet

 2. Zelf affirmaties creëren

 3. Luisteren naar affirmaties

1 Vanuit boeken en teksten op internet Zoals in een vorige blog beschreven is een sprankeling van een positieve emotie bij een bepaald woord of zin als goud wat je delft uit de mijn. Het is alleen nog veel waardevoller dan dat. Wees eens echt eerlijk, wat is waardevoller voor je: geluk of verlangen naar bezit? Deze keuze is niet moeilijk toch? Iedereen zal altijd geluk noemen. Jij dus ook (toch?!). Omdat positieve affirmaties gekoppeld zijn aan positieve emoties begint hier je zoektocht. Je gaat op zoek naar affirmaties die een prettig gevoel oproepen en als je ze vindt behandel je ze als goud. Je slaat ze op op een plek waar je ze makkelijk kunt teruglezen of luisteren.


Zodat je ze vervolgens elke dag een keer (het liefst zelfs vaker) kunt herhalen en weer in dit gevoel kunt stappen.

Hier een voorbeeld van een aantal affirmaties die ik elke ochtend lees:

 • Als ik met mijn zoon knuffel of speel dan krijg ik een liefdevol gevoel.

 • Ik ben/heb een gevoel van liefde.

 • Geluk begint met een gedachte, het begint met dankbaarheid.

 • Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb ontvangen en alles wat ik nog ga ontvangen.

 • Als ik mijn angsten aanga zie ik dat ik groei en geweldige stappen maak

 • Als ik boeken lees over persoonlijke ontwikkeling op de gebieden van positieve psychologie, gedragsverandering, ondernemerschap, management, het zelf, persoonlijke effectiviteit, dan krijg ik energie en enthousiasme.

 • Geluk betekent van jezelf houden en je minder druk maken om de waardering van anderen

 • Gun anderen de vrijheid om te doen wat hen gelukkig maakt. En houd jezelf bezig met wat jou gelukkig maakt. Dat geeft zoveel rust.

 • Door regelmatig mijn focus en aandacht te trainen wordt het in mijn hoofd rustiger , het komt de kwaliteit van wat ik wil ten goede.

Mijn affirmaties zijn nooit klaar. Ik vul ze steeds weer aan. Soms haal ik er 1 uit waar ik niks meer bij voel en zet ik er een ander voor in de plaats. Ik voed ze en vind nieuwe door te blijven lezen, studeren en praten over geluk.

Sinds ik positief ben gaan affirmeren is mijn geluksniveau steeds stabieler geworden. Ik kom steeds sneller uit een negatieve bui en kan me weer focussen op wat echt belangrijk is. Dit is zo geweldig.

2. Zelf affirmaties creëren Het is ook mogelijk om voor jezelf positieve affirmaties te creëren. Dit kun je doen als je bijvoorbeeld bepaalde vaardigheden in jezelf wil ontwikkelen, op bepaalde gebieden persoonlijk wil groeien of omdat je een beetje afkeer hebt van stilstaan bij affirmaties op boven beschreven manieren. Als dat zo is dan kan deze manier jou beter liggen.


Het is bijzonder en bijna niet uit te leggen dat je door affirmaties beter kan worden in vaardigheden. Persoonlijk ontwikkelings goeroe Jay Shetty noemt in een filmpje een onderzoek naar het trainen van basketballen doormiddel van affirmeren en visualiseren. In het onderzoek is het de bedoeling dat mensen succesvol een bal door de net gooien. De eerste groep oefent elke dag twintig minuten voor een aantal weken, de tweede groep visualiseert elke dag 20 minuten dat ze aan het oefenen zijn en de 3e groep oefent niet. Hoe goed denk je dat de affirmatie groep het heeft gedaan? Het blijkt dat deze groep een klein beetje minder presteert dan de eerste groep, puur en alleen door stil te staan bij de positieve affirmatie dat je een bal door een net gooit wordt je beter in het gooien van een bal door een net. Dit is toch niet te geloven?


Het is dus mogelijk om jezelf te verbeten in een aantal vaardigheden door bezig te zijn met affirmeren. Het is dan eerst belangrijk om te kiezen in welke vaardigheden je wil verbeteren. Als je deze helder hebt kan je het onderstaande stappen plan volgen (uit het boek: release your breaks).

Stap 1: kies een aantal vaardigheden in jezelf die je wilt ontwikkelen op werk, sociaal en persoonlijk gebied. Dit mogen er zoveel zijn als je wilt. Begin met minimaal 5.

Bijvoorbeeld presenteren.

Stap 2: Kies van 1 tot 5 hoe belangrijk deze vaardigheid voor jou is. 1 is niet belangrijk, 5 is heel belangrijk. Presenteren: 4

Stap 3: Beantwoord een aantal vragen:

 • Beschrijf waarom deze vaardigheid belangrijk voor je is, wat kun je ermee bereiken? Groepen helpen inzicht te krijgen.

 • Beschrijf hoe het voelt (welke emoties er komen) als je deze vaardigheid gebruikt? Ik voel me belangrijk en enthousiast

 • Beschrijf hoe het zou zijn om deze vaardigheid te bezitten, hoe ik dat aan jou zou merken. Ik zou meer mensen kunnen helpen met hetgeen waar ik zo enthousiast van wordt

Stap 4: beschrijf in de tegenwoordige tijd, waarin je de vaardigheid al bereikt hebt, je positieve affirmatie.

Ik sta met vertrouwen voor een groep en merk aan mijn enthousiasme dat ik vanuit mijn passie presenteer.


Je kunt zo elke vaardigheid die je wil ontwikkelen gaan affirmeren. Als je de affirmatie dagelijks herhaalt zal je steeds meer vertrouwen krijgen en vooral ervaren dat je beter wordt in de vaardigheid.

Het kan altijd helpen wat meer context te hebben en enthousiasme te gaan voelen voor de kracht van op deze manier affirmeren. Als je hier daarom meer mee wil doen raad ik je aan het boek Release your breaks te lezen aan van Jim Newman.

3. Luisteren naar affirmaties

Nog een mogelijkheid is om gewoon een youtube filmpje op te zoeken met positieve affirmaties. Hier zijn ook prachtige voorbeelden te vinden, zowel in het Nederlands als in het Engels. Wees ook hier gewaarschuwd dat er weerstand zal komen. "Het is wel heel anders dan ik gewend ben" of "wat zijn dit voor gladde praatjes" of "dit is helemaal niks voor mij". Ga door. Keer terug naar je gevoel en merk welke affirmaties binnen komen een een positieve emotie oproepen.


Het is zo belangrijk om door de weerstand heen te bewegen. Ik ben daar het bewijs van. Op deze manier heb ik geleerd wat ik belangrijk vind en hoe ik me daar aan kan committeren. Ik heb geleerd dat je gewoon kan gaan zitten luisteren en afwachten wat de positieve affirmaties met je doen. Ongeacht wat die gekke mind allemaal roept en doet. Dit kan je leven veranderen.


Conclusie affirmaties

Om te profiteren van affirmaties is het belangrijk om je ervoor open te stellen. Net zoals dat je moet leren je open stellen voor positiviteit en geluk. Om affirmaties een kans te geven is het belangrijk hier een dagelijkse gewoonte van te maken. Elke dag beginnen met jouw positieve affirmaties heeft de potentie je hele dag een positieve kleur te geven.


Om een gewoonte van affirmeren te maken raad ik je aan een stappenplannetje te maken zoals ik hieronder als voorbeeld heb weergegeven. Deze zal je helpen je gedrag succesvol te veranderen.


Heel veel succes! Ik hoop en wens dat je net zo gelukkig mag worden van positief affirmeren als ik dat ben geworden!

De wereld ligt aan je voeten, neem dus de eerste stap.Je gedrag veranderen aan de hand van een voorbeeld.


Stel jezelf een doel:

Over een maand ben ik elke dag met positieve affirmaties bezig.


Bepaal je gedrag:

Elke ochtend als ik wakker wordt pak ik mijn telefoon of schrift en lees ik 5 minuten mijn positieve affirmaties. Hierbij voel ik een positieve emotie, daardoor weet ik dat het werkt.


Bepaal 4 support technieken die je ondersteunen bij het opbouwen van je nieuwe gedrag. Bijvoorbeeld:


 • Mijn wekker is mijn startsignaal voor positieve affirmaties.

 • Ik hang op mijn spiegel een post it met een positieve reminder aan mijn affirmaties (voorbeeld: goed dat je dit leest, wanneer ga je vandaag affirmeren?).

 • Maak een lijstje met dingen die je ervan zullen weerhouden om te affirmeren. Bedenk dan alternatieven in de vorm van als...dan... Als ik mijn snooze knop wil indrukken dan moet ik eerst opstaan om mijn wekker of telefoon te pakken. Als ik geen zin heb dan denk ik aan mijn doel en krijg ik weer zin om te gaan affirmeren. Als mijn kind in zijn bed plast en ik heb geen tijd voor affirmaties, dan doe ik het als hij slaapt.

 • Ik stel mijn partner, beste vriend of ouders op de hoogte en vraag of ze me dagelijks willen herinneren aan mijn affirmaties.

Comentarios


bottom of page